top of page

Wat is fibromyalgie?

​

De naam fibromyalgie betekent letterlijk 'pijn in spieren en bindweefsel'. 

​

De spieren van het bewegings- en houdingsapparaat voelen constant overprikkelbaar. Onderzoek van de spieren, pezen en gewrichtsbanden waar de pijn voorkomt, toont geen weefselafwijkingen aan. Bloed- en urine-onderzoek tonen eveneens geen afwijkingen.

Naast diffuse (verspreide) pijnen, gevoeld ter hoogte van de spieren en de peesaanhechtingen zijn er nog tal van andere symptomen waarvan vermoeidheid één van de meest voorkomende is. Door de chronische spanning in de spieren is de slaap gestoord én oppervlakkig waardoor je niet kan herstellen en je moe bent bij het opstaan.

Vaak hebben fibromyalgie patiënten ook concentratiestoornissen.

Mensen met fibromyalgie kunnen last hebben van ‘restless legs’. In rust en dus ook ’s nachts in bed, moeten ze de benen steeds verleggen. Ook daardoor wordt de nachtrust verstoord. Patiënten kunnen zich moeilijk ontspannen. Men ziet dat na intense fysieke inspanning - voor iemand met fibromyalgie kunnen dat de gewone dagelijkse activiteiten zijn - de klachten van spierpijn en vermoeidheid toenemen.

Vaak is er een overlap met klachten.



Om de diagnose te stellen, moet aan volgende criteria worden voldaan:

 

1. diffuse pijnen gedurende minstens 3 maanden

2. minimum 11 duidelijk gevoelige tenderpoints of drukpijnpunten

3. normale sedimentatie, sGOT, reumafactor, ANF, spierenzymen en RX van de sacroiliacale gewrichten

​

Door de langdurige pijn en vermoeidheid kan men in een spiraal geraken van negatieve gevoelens en hier zijn alle voordelen bewezen om zich tot een goedwerkende zelfhulpgroep aan te sluiten.

​

Een specifieke ‘oorzaak’ voor fibromyalgie is tot nu toe niet gevonden.

​

​

TIPS BUITENWERELD

 

Laat blijken en toon dat u ook echt gelooft dat wij ziek zijn.  Heb geen medelijden,  maar zie ons gewoon als iemand waar de ziekte een grote rol speelt in zijn leven.  Medelijden vragen we absoluut niet!

Eerst opbellen of een berichtje sturen vooraleer een bezoekje te brengen is een aanrader. De meesten zijn ‘s morgens niet al te best,  dus vermeld best het uur van je komst.

 

Stuur eens een kaartje,  velen zien elke dag uit naar het openen van de post.

 

Heb medegevoel.  Soms komt dit er gewoon op neer,  dat u toont te begrijpen,  wat we allemaal moeten doormaken.

Door hulp aan te bieden,  weten we waar we terecht kunnen bij noodgevallen en dat stelt de meesten onder ons gerust.

 

Ziet u ergens folders liggen over fibromyalgie,  leest u een artikel erover,  knip dit uit en bezorg het aan een patiënt die je kent,  die zal er tevreden mee zijn!  Zo toon je ook je bekommerdheid.

bottom of page